Sposób przygotowania:
Łosoś pod imbirem ze smażonym ryżem
Ryż ugotować na sypko, najlepiej dzień wcześniej. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na pół, skropić sokiem z cytryny. Imbir obrać, drobno pokroić i rozłożyć na łososiu, posypać pieprzem. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę z dodatkiem łyżki soli i cukru. Rybę włożyć na sito w garnku i przykryć pokrywką. gotować na parze 17 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić rozdrobniony czosnek i chłodny ryż. Smażyć kilka minut. W między czasie do małego garnka wlać po 3 łyżki oleju winogronowego i sezamowego i podgrzać, aż będzie gorący. Dymkę pokroić. Do ryżu dodać pieprz i łyżkę sosu sojowego, wymieszać. Do ryżu wbić jajko i przesmażyć aż się zetnie. Wyłożyć na talerz. Rybę wyłożyć obok ryżu, posypać dymką i skropić sosem sojowym i polać dwiema łyżkami gorącego oleju. Olej sprawi, że dymka się z karmelizuje i doda rybie dodatkowego aromatu.