Sposób przygotowania:
Łosoś pod orzechową kruszonką z sosem jabłkowym
Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z limonki, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć łososia w naczyniu do zapiekania, na rybę położyć orzechy wymieszane z natką pietruszki, musztardą, parmezanem i miękkim masłem.
Piec ok. 15 minut w temp.200º C. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę, jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny, dodać wino, laskę cynamonu i prużyć na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Gdy jabłka się rozgotują i odparują wyjąć laskę cynamonu, dodać startą czekoladę i przestudzić. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku imbirem, curry i pieprzem Cayenne ( jeśli nie prużyliśmy z laską cynamonu to jeszcze cynamonem).
Upieczonego łososia ułożyć na talerzu, obok polać sos, udekorować cząstkami limonki.
Piec ok. 15 minut w temp.200º C. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę, jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny, dodać wino, laskę cynamonu i prużyć na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Gdy jabłka się rozgotują i odparują wyjąć laskę cynamonu, dodać startą czekoladę i przestudzić. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku imbirem, curry i pieprzem Cayenne ( jeśli nie prużyliśmy z laską cynamonu to jeszcze cynamonem).
Upieczonego łososia ułożyć na talerzu, obok polać sos, udekorować cząstkami limonki.