marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Łosoś smażony z porami i białym winem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Filety z łososia pokroić,przyprawić,opanierować.Usmażyć na rumiano.Rybę zdjąć z patelni,wkroić pory,zeszklić,dodać resztę składników i dusić

Łosoś smażony z porami i białym winem.

Składniki:

Łosoś smażony z porami i białym winem.

 

  • 600 g.filetów z łososia,
  • 2 pory-białe części,
  • 50 ml.białego wina,
  • 50 g.rodzynek,
  • 50 g.wiórków kokosowych,
  • 100 g.mąki,
  • 150 g.oleju,
  • 100 ml.śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Łosoś smażony z porami i białym winem.
Filety z łososia pokroić na cztery części,przyprawić solą i pieprzem,panierować w mące.Usmażyć z obu stron na rumiano.
Następnie zdjąć rybę z patelni,odstawić na bok w naczyniu.Wkroić
na talarki białe części pora,zeszklić na reszcie tłuszczu,dodać rodzynki,dolać wino i dusić całość,póki płyn nie odparuje.W tym
czasie wlać zmieszaną z wiórkami kokosowymi śmietanę i podgrzewać,aż sos zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzem i podawać
łososia na pierzynce z porów i białego wina,a do tego tłuczone ziemniaki z wody.

Tagi:

pory