krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Łosoś w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Łosoś w galarecie idealny na Święta Bożego Narodzenia. Pyszna, syta i bardzo zdrowa rybka polecam każdemu wypróbować.

Łosoś w galarecie

Składniki:

Łosoś w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w galarecie
Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje np naciąc w dzwonki lub jakoś inaczej. Do garnka wlać wodę ,dodać kapary,ziele angielskie,ziarenka pieprzu,sól,ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i pora i zagotować. Następnie do gotującego wywaru włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut. Rybę zostawić w wywarze do wystudzenia najlepiej wynieść do chłodnej spiżarni, a następnie wyjąć i ułożyć na udekorowanym głębszym półmisku.Wywar sklarować wlać 2 roztrzepane białka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż wywar się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała gęsta piana. Następnie przecedzić przez zwilżoną gazę i w tak otrzymanym klarownym wywarze rozpuścić żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu. Zalać przygotowaną na półmisku rybę wraz z marchewką, porem i cebulą z wywaru, można też dodac natkę pietruszki. Odstawiać do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Tagi:

kapary