Sposób przygotowania:
Łosoś w galarecie
Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje np naciąc w dzwonki lub jakoś inaczej. Do garnka wlać wodę ,dodać kapary,ziele angielskie,ziarenka pieprzu,sól,ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i pora i zagotować. Następnie do gotującego wywaru włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut. Rybę zostawić w wywarze do wystudzenia najlepiej wynieść do chłodnej spiżarni, a następnie wyjąć i ułożyć na udekorowanym głębszym półmisku.Wywar sklarować wlać 2 roztrzepane białka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż wywar się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała gęsta piana. Następnie przecedzić przez zwilżoną gazę i w tak otrzymanym klarownym wywarze rozpuścić żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu. Zalać przygotowaną na półmisku rybę wraz z marchewką, porem i cebulą z wywaru, można też dodac natkę pietruszki. Odstawiać do zastygnięcia w chłodne miejsce.