marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Łosoś w kruchym cieście na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łosoś jest najczęściej polecany wśród innych ryb,choć nie bardzo tani,ale smaczny i zdrowy.Oto pomysł na tę rybkę w kruchym cieście.

Łosoś w kruchym cieście na ostro

Składniki:

Łosoś w kruchym cieście na ostro

 

  • 2 duże opakowania łososia kanapkowego lub w dzwonkach,
  • 2 średnie ostre czuszki,
  • 20 dag.startego żółtego sera,
  • 300 g.mąki pszennej,
  • 3-4 żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 180 g. miękkiego masła lub margaryny,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Łosoś w kruchym cieście na ostro
Dzwonki z łososia opłukać, osuszyć i opanierować choć nie koniecznie,a kanapkowego wypakować i ułożyć na talerzu płaskim. Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto kruche oraz schłodzić w lodówce z ok.30 min. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a czuszki opłukać, naciąć wzdłuż i usunąć nasiona i ogonki oraz posiekać na cienkie talarki na deseczce do warzyw. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić, a ciasto wyjąć i podzielić na cztery części i rozwałkować je z osobna, posypując mąką pod spód. Ułożyć na każdej po jednym dzwonku lub płacie łososia, posypać talarkami papryczek i posypać starym serem. Zalepić ciastem i lekko je ponacinać na wierzchu i każdą taką porcję ułożyć na blasze i wstawić na 20-25 min do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę z zawartością, nabierać szczypcami na talerze. Podawać na obiad lub wczesną kolację.

Tagi:

sery ser