Sposób przygotowania:
Łosoś w kruchym cieście na ostro
Dzwonki z łososia opłukać, osuszyć i opanierować choć nie koniecznie,a kanapkowego wypakować i ułożyć na talerzu płaskim. Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto kruche oraz schłodzić w lodówce z ok.30 min. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a czuszki opłukać, naciąć wzdłuż i usunąć nasiona i ogonki oraz posiekać na cienkie talarki na deseczce do warzyw. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić, a ciasto wyjąć i podzielić na cztery części i rozwałkować je z osobna, posypując mąką pod spód. Ułożyć na każdej po jednym dzwonku lub płacie łososia, posypać talarkami papryczek i posypać starym serem. Zalepić ciastem i lekko je ponacinać na wierzchu i każdą taką porcję ułożyć na blasze i wstawić na 20-25 min do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę z zawartością, nabierać szczypcami na talerze. Podawać na obiad lub wczesną kolację.