Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Łosoś w maku z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Łosoś w panierce z maku podany z warzywami idealnie pasuje na świąteczny obiad.

Łosoś w maku z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś w maku z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w maku z warzywami
Filet z łososie opłukać wodą i ostrym nożem odkroić skórę. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą. Obtoczyć z dwóch stron makiem, dobrze dociskając do ryby. Piec w naczyniu do zapiekania przez 15 min w temperaturze 190 stopni. Warzywa obrać i pokroić w słupki. Pora przekroić wzdłuż i pokroić na piórka. Wrzucić warzywa na patelnię z rozgrzaną oliwą i masłem. Smażyć około 10 minut i zalać warzywa wodą, tak aby je zakryła. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości i odparowania wody. Upieczonego łososia podawać z warzywami. Smacznego!
Łosoś w maku z warzywami
Oczyszczonego łososia, skropionego cytryną obtaczamy w maku.
Łosoś w maku z warzywami
Obrane warzywa kroimy w słupki, a pora w piórka.
Łosoś w maku z warzywami
Warzywa smażyć na patelni, a następnie zalać wodą.

Tagi:

mak