Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Łosoś w marynacie porzeczkowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Połączenie kwaskowych czerwonych porzeczek z łososiem okazało bardzo udanym eksperymentem. Dodanie do nich słodkich pieczonych pomidorków koktajlowych stworzyło pełną smaku całość.

Łosoś w marynacie porzeczkowej

Składniki:

Łosoś w marynacie porzeczkowej

 

  • 2 filety z łososia
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • Sól, pieprz
  • 2 kiście pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz
  • Klika listków świeżej bazylii i mięty

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w marynacie porzeczkowej
Przygotowujemy marynatę. Do małego garnka wkładamy umyte porzeczki, zalewamy je winem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy miód do smaku (dałam łyżkę bo lubię kwaskowość porzeczek ale spokojnie można dodać więcej miodu) mieszamy. Marynatę studzimy. Do przestudzonej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum 15 minut. Nagrzewamy piekarnik. Oliwę mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i pokrojonym w kostkę czosnkiem – taką mieszanką smarujemy pomidorki koktajlowe. Na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną lekko oliwą kładziemy zamarynowanego łososia (skórą do dołu) i pomidorki koktajlowe. Pieczemy je 15-20 minut w temperaturze 160 stopni.