Sposób przygotowania:
Łosoś z brokułem i marchewką
Rybę myjemy,osuszamy ręcznikiem.Skrapiamy ja cytryną i wkładamy do lodówki na minimum pół godz.Warzywa myjemy.Brokuła i marchew gotujemy ok.10 do 15 minut . Cukinię kroimy w talarki,marchewkroimy w krążki.Brokuła dzielimy na rózyczki,a cebulkę w półtalarki.Przestudzony wywar warzywny mieszamy razem ze śmietanką i oliwą.Następnie wyciągamy naczynie żaroodporne bardziej płaskie i smarujemy je kawałkiem masełka od środka.Wkładamy nasze pokrojone warzywa warstwami i zalewamy je naszym wywarem wymieszanym ze śmietanką i oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy warzywa do piekarnika przykryte folią aluminiową na 45-50 minut.Po tym czasie wyjmujemy rybę,wcieramy w nią sól ziołową i smarujemy pesto.Po 45-50 minutach wyjmujemy warzywa i kładziemy na nie naszą rybkę. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut (jesli mało to troszkę więcej ,bo to zalezy od grubości rybki)pod koniec włączamy termoobieg na ok 5 min.żeby sie ładnie zrumieniła rybka. Wykładamy na talerz dekorujemy posiekanym koperkiem i gotowe :-) SMACZNEGO. . . . . Podajemy np.z ziemniaczkami czy frytkami i suróweczką z kiszonej kapustki ;-)
Sarenka
Netka
msewka
gusia1000