Sposób przygotowania:
Łosoś z grilla pod groszkowym puree
Łososia nacieramy z obu stron oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy tymiankiem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Po wyjęciu smażymy na patelni grillowej, ok. 3-4 minut z każdej strony (dla dzwonka o grubości ok. 3cm)
Puree:
Groszek odsączamy z zalewy, smażymy na maśle ok. 5 minut, dodajemy łyżeczkę bułki tartej. Smażymy, aż bułka lekko sie przyrumieni, następni miksujemy z ząbkiem czosnku w blenderze na gładką masę.
Puree przekładamy na łososia, dekorujemy gałązką tymianku. Świetnie smakuje z ryżem i sałatką z pomidorów w sosie vinegret.
Buon appetito!
Po wyjęciu smażymy na patelni grillowej, ok. 3-4 minut z każdej strony (dla dzwonka o grubości ok. 3cm)
Puree:
Groszek odsączamy z zalewy, smażymy na maśle ok. 5 minut, dodajemy łyżeczkę bułki tartej. Smażymy, aż bułka lekko sie przyrumieni, następni miksujemy z ząbkiem czosnku w blenderze na gładką masę.
Puree przekładamy na łososia, dekorujemy gałązką tymianku. Świetnie smakuje z ryżem i sałatką z pomidorów w sosie vinegret.
Buon appetito!