Sposób przygotowania:
Łosoś z porami
Filet pokroić na części, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Pory oczyścić, pokroić w krążki grubości ok 1-1,5 cm. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w ósemki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone pory, kawałki jabłka, połowę bulionu i kawałki masła (ok 7 dkg - 3 dkg zostawiamy na potem). Całość solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 10 min. Na patelni roztapiamy masło i smażymy łososia. (najpierw od strony skóry). Kiedy łosoś jest prawie usmażony, kładziemy go na porach i wkładamy do piekarnika na 3 minuty, już nie przykrywamy. Po tym czasie zakładamy na wierzch folię i trzymamy rybę w wyłączonym i otwartym piekarniku (żeby się nie przesmażyła). Do rondelka wlewamy pozostały bulion, dodajemy "sos", a raczej tłuszcz ze smażenia ryby, wlewamy śmietankę rozmieszaną z żółtkiem, odrobinkę sosu sojowego,i podgrzewamy do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek. Łososia podajemy na porach, polanego sosikiem.