Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Łosoś z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój najstarszy syn przepada za takim łososiem :)

Łosoś z porami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś z porami

 

  • 1 filet z łososia ze skórą
  • 3 pory (białe części)
  • 1 kwaśne jabłko
  • 10 dkg masła
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml bulionu - ja użyłam warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • koperek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina sosu sojowego (ok 1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Łosoś z porami
Filet pokroić na części, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Pory oczyścić, pokroić w krążki grubości ok 1-1,5 cm. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w ósemki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone pory, kawałki jabłka, połowę bulionu i kawałki masła (ok 7 dkg - 3 dkg zostawiamy na potem). Całość solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 10 min. Na patelni roztapiamy masło i smażymy łososia. (najpierw od strony skóry). Kiedy łosoś jest prawie usmażony, kładziemy go na porach i wkładamy do piekarnika na 3 minuty, już nie przykrywamy. Po tym czasie zakładamy na wierzch folię i trzymamy rybę w wyłączonym i otwartym piekarniku (żeby się nie przesmażyła). Do rondelka wlewamy pozostały bulion, dodajemy "sos", a raczej tłuszcz ze smażenia ryby, wlewamy śmietankę rozmieszaną z żółtkiem, odrobinkę sosu sojowego,i podgrzewamy do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek. Łososia podajemy na porach, polanego sosikiem.
Łosoś z porami
Pory kroimy w krążki i układamy z jabłkami i masłem w naczyniu żaroodpornym
Łosoś z porami
Na roztopionym masełku smażymy łososia prawie do miękkości
Łosoś z porami
Z reszty bulionu, śmietanki i żółtka robimy sos