Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Łosoś z serem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Może trochę kosztuje ale ma orginalny smak i wyśmienicie smakuje!

Łosoś z serem i szpinakiem

Składniki:

Łosoś z serem i szpinakiem

 

  • 80dag.filetów z łososia,
  • 1kgszpinaku świeżego lub 2paczki mrożonego,
  • 75dag.makaronu wstążki,
  • 1kostka masła,
  • 3ząbki czosnku,
  • 4serki camembert(po12dag),
  • 250ml.śmietany 36%,
  • 3kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Łosoś z serem i szpinakiem
Makaron gotujemy z dodatkiem oleju,odcedzamy.filety z łososia kroimy na kawałki.We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i do wywaru wkładamy kawałki łososia,obgotowujemy go na małym ogniu 2-3min.,odcedzamy na durszlaku.Rozdrobniony szpinak dusimy na niewielkiej ilości masla,na małym ogniu,cały czas mieszając.Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Jeden serek camembert okrawamy ze skórki,kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku,mieszamy,aż ser się rozpuści,zestawiamy z ognia.Przygotowujemy sos;pozostałe serki okrawamy ze skórki,kroimy w kawałki.Wrondelku roztapiamy masło i dodajemy serki,mieszamy,aż się rozpuszczą.Mieszając,stopniowo wlewamy śmietanę i mieszamy,aż powstanie jednolita masa.Do żaroodpornego naczynia przekładamy makaron,na nim układamy masę szpinakową,a na niej kawałki łososia,całość zalewamy sosem.Zapiekamy kilkanaście minut w 180"C.

Tagi:

szpinak