Sposób przygotowania:
Łosoś z serową posypką
Sparzyć cytrynę, przekroić na pól. Wycisnąć sok z jednej połówki, drugą pokroić w plasterki. Opłukać filet z ryby, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Oczyścic pory, pokroić na kawałki długości 5 cm, a następnie wzdłuż na cienkie paski. Oczyścić kopry włoskie, odciąć części zielone, zachować. Podzielić kopry na równe ćwiartki, pokroić je w cienkie paski. Ułożyć warzywa i plasterki cytryny w naczyniu żaroodpornym. o długości. 30 cm. Ułożyć rybę na warzywach, posolić, polać 100 ml białego wina i rosołem instant. Pokroić 10 dag masła na kawałki, włożyć do zamrażalnika. Zagnieść resztę masła z jajkiem, bułką tartą i startym żółtym serem. Odłożyć kilka gałązek zieleniny, reszte drobno posiekać, dodać do masy, wymieszać. Doprawić masę solą, pieprzem i słodką papryką, przełożyć na rybę w naczyniu. Wstawić formę do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temp. 175 stop. C. Obrać cebulkę, drobno posiekać. Przelać do garnka resztę wina, dodać ocet i cebulkę, gotować na małym ogniu, aż pozostaną 3 łyżki wina. Dodać kolejno kawałki masła, całość podgrzać, stale energicznie mieszając. Doprawić gotowy sos do smaku solą i pieprzem. Upieczoną rybę udekorować odłożoną zieleniną. Sos przelać do sosjerki, podawać do ryby.