Sposób przygotowania:
Minipizze z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Rozpocząć należy od ciasta, ponieważ będzie potrzebowało czasu na wyrośnięcie.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody i 3 stołowe łyżki mąki- mieszamy. Powstały zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Odstały zaczyn wlewamy do miski z mieszaniną mąki i soli, dodajemy oliwę.
Ciasto zagniatamy energicznie przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy składniki do obłożenia pizzerinek.
Szynkę kroimy w kosteczkę, bądź kto woli w plasterki. Kroimy w plastry mozzarellę oraz pieczarki. Po upłynięciu odpowiedniego czasu ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka (szklanką bądź foremką). Nastawiamy w tym momencie piekarnik aby nagrzał się do 220 'C.
Krążki smarujemy pastą z suszonych pomidorów, następnie kładziemy mozzarellę, szynkę oraz pieczarki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy od 12-16 minut, w zależności jak cienko uda nam się rozwałkować ciasto.
Minipizze można podawać z dowolnymi sosami, u nas tradycyjnie czosnkowy.
Polecam!
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody i 3 stołowe łyżki mąki- mieszamy. Powstały zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Odstały zaczyn wlewamy do miski z mieszaniną mąki i soli, dodajemy oliwę.
Ciasto zagniatamy energicznie przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy składniki do obłożenia pizzerinek.
Szynkę kroimy w kosteczkę, bądź kto woli w plasterki. Kroimy w plastry mozzarellę oraz pieczarki. Po upłynięciu odpowiedniego czasu ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka (szklanką bądź foremką). Nastawiamy w tym momencie piekarnik aby nagrzał się do 220 'C.
Krążki smarujemy pastą z suszonych pomidorów, następnie kładziemy mozzarellę, szynkę oraz pieczarki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy od 12-16 minut, w zależności jak cienko uda nam się rozwałkować ciasto.
Minipizze można podawać z dowolnymi sosami, u nas tradycyjnie czosnkowy.
Polecam!