Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Łosoś z ,,żółtym oczkiem „ :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dzwonko z łososia z jajeczno-koperkowym farszem .

Łosoś z ,,żółtym oczkiem „ :

Składniki:

Łosoś z ,,żółtym oczkiem „ :

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z ,,żółtym oczkiem „ :
Z dzwonka łososia delikatnie wyciąć ości wraz z kawałkiem kręgosłupa .Uważać by nie przeciąć skóry , by dzwonko się nie rozpadło . Zmieszać olej z sokiem z cytryny, pomarańczy , szczyptą soli i mielonego zielonego pieprzu . Natrzeć łososia i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę . Jajka na twardo rozetrzeć na miazgę ( ja robię to widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków- tym z dziurkami ) .Dodać surowe jajko, bułkę tartą ( dosypywać po trochę tak by osiągnąć lekko ścisłą masę – jak trzeba to zwiększyć ilość ).Wsypać koperek . Wyrobić . Doprawić sola i pieprzem . Odsączyć łososia z marynaty . Farsz uformować w lekko spłaszczony owal i ułożyć w środku dzwonka . Owinąć dzwonko wokół farszu . Obwiązać wokół nicią . Ułożyć na kawałku pora w parowarze i gotować 20 minut ( od zagotowania wody ) . Podawać z maślanym puree ziemniaczanym i surówką .Lub delikatnym puree ziemniaczanym ( zrobionym z odrobiną słodkiej śmietanki ) i delikatnym sosem cytrynowym .

Tagi:

jajko tarta jajka