Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Lubczykowa zupa z bobu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bób ugotuj w łupinkach, po czym zdejmij łupinki. Obierz i pokrój pora (tylko białe części), przesmaż na maśle aż cebula się

Lubczykowa zupa z bobu

Składniki:

Lubczykowa zupa z bobu

 

  • 500 g bobu
  • 1,5 l bulionu warzywnego domowego lub z kostki
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 małe opakowanie śmietanki do zup
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki suszonego lubczyku, lub garść świeżego, drobno posiekanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Lubczykowa zupa z bobu
Bób ugotuj w łupinkach, po czym zdejmij łupinki.

Obierz i pokrój pora (tylko białe części), przesmaż na maśle aż cebula się zeszkli, dodaj

bulion, bób, fasolkę umytą i pozbawioną ogonków i gotuj do miękkości fasolki. Pod koniec gotowania dodaj lubczyk i gałkę muszkatołową, śmietanę, sól i pieprz. Wyjmij garść fasolek do dekoracji (można je lekko opłukać), poprzekrawaj strączki na pół. Resztę zupy zmiksuj za pomocą dowolnego miksera.

Rozlej zupę na talerze. Każdy talerz posyp posiekaną natką pietruszki, przystrój kawałkami pozostawionych fasolek i pomidorkiem koktajlowym przeciętym na 4 w różyczkę.

Tagi:

zupa domowe bób