Sposób przygotowania:
Lubczykowa zupa z bobu
Bób ugotuj w łupinkach, po czym zdejmij łupinki.
Obierz i pokrój pora (tylko białe części), przesmaż na maśle aż cebula się zeszkli, dodaj
bulion, bób, fasolkę umytą i pozbawioną ogonków i gotuj do miękkości fasolki. Pod koniec gotowania dodaj lubczyk i gałkę muszkatołową, śmietanę, sól i pieprz. Wyjmij garść fasolek do dekoracji (można je lekko opłukać), poprzekrawaj strączki na pół. Resztę zupy zmiksuj za pomocą dowolnego miksera.
Rozlej zupę na talerze. Każdy talerz posyp posiekaną natką pietruszki, przystrój kawałkami pozostawionych fasolek i pomidorkiem koktajlowym przeciętym na 4 w różyczkę.
Obierz i pokrój pora (tylko białe części), przesmaż na maśle aż cebula się zeszkli, dodaj
bulion, bób, fasolkę umytą i pozbawioną ogonków i gotuj do miękkości fasolki. Pod koniec gotowania dodaj lubczyk i gałkę muszkatołową, śmietanę, sól i pieprz. Wyjmij garść fasolek do dekoracji (można je lekko opłukać), poprzekrawaj strączki na pół. Resztę zupy zmiksuj za pomocą dowolnego miksera.
Rozlej zupę na talerze. Każdy talerz posyp posiekaną natką pietruszki, przystrój kawałkami pozostawionych fasolek i pomidorkiem koktajlowym przeciętym na 4 w różyczkę.