Chleb żytni
- Forum: Chleb żytni
Co zrobić żeby chleb żytni nie był taki "ciężki"? Zrobiłam ostatnio taki chleb i był niczym cegła. Smaczny ale ciężki jak nie wiem co. I teraz nie wiem czy za dużo mąki dodałam czy może taki urok tego chleba.
Staż w Gotujmy: 3274 dni
Miasto: -
Co zrobić żeby chleb żytni nie był taki "ciężki"? Zrobiłam ostatnio taki chleb i był niczym cegła. Smaczny ale ciężki jak nie wiem co. I teraz nie wiem czy za dużo mąki dodałam czy może taki urok tego chleba.
ciasteczka napisał(a): Czy u Was pojawiły się już w marketach czekoladowe dekoracje na święta Bożego narodzenia i na Mikołaja? Dzisiaj byliśmy na zakupach w jednym z naszych marketów i tam na całej półce pełno dekoracji bombek czekoladowych i Mikołajów. Jeszcze Wszystkich Świętych nie było a tu proszę Boże narodzenie pełną gębą
Hahahaha Co roku co raz wcześniej można kupić takie słodkości U nas też już są w sklepach. W zasadzie tylko dwóch marketach, bo pozostałe markety mają normalny asortyment i Boże Narodzenie w nich pojawia się od raz po 1 listopada Zaczyna się mój ulubiony okres Kocham święta
Wie ktoś może czy można u nas w Polsce kpić coś takiego jak złoty syrop? Pojawia się on wielokrotnie w przepisach w angielskiej książce kucharskiej. Jeśli nie ma to czym można go ewentualnie zastąpić?
mariannawkuchni napisał(a): A co to właściwie jest złoty syrop? Brzmi tajemniczo .
Znalezione w internecie -
"Złoty Syrop, znany pod nazwą Golden Syrup. Bardo popularny w krajach zachodnich i anglojęzycznych. W naszym kraju dopiero zaczyna być poznawany, a to za sprawą różnych przepisów na ciasta i desery, w których występuje jako jeden ze składników. Jest także używany jako dodatek do naleśników, ciast, deserów jako syrop smakowy. Często zastępowany jest syropem klonowym (choć ten ma inny smak) lub miodem ..."
skuter5 napisał(a): Może mnie ktoś oświecić Po co w tłuczku do mięsa są dwie końcówki - jedna kratka, a druga paski? Do czego są te paski? Ja używam zawsze kratki, a te paski są bo są
Ja tej paskowanej części tłuczka o którą pytasz używam do rozbicia "opornego" mięsa. Dopiero jak mięso zacznie mięknąć wykańczam rozbijanie tą końcówka z kratką.
Witaj w naszym gronie Zapraszamy do wspólnego pichcenia i pieczenia.
Niby jesień w kalendarzu, ale po mojej głowi krąży piernik staropolski. Nigdy go jeszcze nie piekłam choć od kilku lat się już do tego zabieram. Może mi ktoś polecić jakiś fajny i sprawdzony przepis na to ciasto?
Czasem z nudów jak jakieś znajdę to rozwiążę ale nie zdarza się to często, bo jakoś specjalnie takich testów nie szukam. Czasem jednak można się nieźle zabawić i pośmiać przy rozwiązywaniu takich testów
Dzięki za pomysły. Tostów na słodko jeszcze nie jadłam i szczerze mówiąc nawet o nich nie słyszałam. Trzeba będzie je przetestować
skuter5 napisał(a): Zrobiłem ostatnio gołąbki bez zawijania. Wyszło ich całkiem sporo. Chciałbym część zamrozić. Można to zrobić? Nic się im nie stanie?
Jasne że możesz je zamrozić. Tylko zamroź je w takich porcjach jakie będziecie w stanie zjeść na raz, bo ponownie nie da się ich zamrozić.