kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Łyszczaki z cukinii polane sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne niezwykle aromatyczne i pożywne jedzonko. Super sprawdza się na obiad jak również na ciepłe śniadanie lub kolację.

Łyszczaki z cukinii polane sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łyszczaki z cukinii polane sosem

 

  • 1 średnia cukinia ok.40 dag
  • 6 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • Sos:
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łyszczaki z cukinii polane sosem
Cukinię obieramy usuwamy nasienny środek i ścieramy na tarce. Posypujemy solą i odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia (który nada kluseczkom delikatności) i przyprawy. Wyrabiamy ciasto łyżką jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Powinno mieś konsystencję gęstej śmietany. Zagotowujemy wodę z kostką rosołową i do wrzątku wkładamy za pomocą łyżki kluski. Gotujemy ok 5 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy i odcedzamy. Składniki na sos dokładnie mieszamy. Polewamy nim kluseczki i zajadamy.
Łyszczaki z cukinii polane sosem
Etap 1 Cukinię ścieramy i posypujemy solą.
Łyszczaki z cukinii polane sosem
Etap 2 Wszystkie składniki na łyszczaki.
Łyszczaki z cukinii polane sosem
Etap 3 Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą.
Łyszczaki z cukinii polane sosem
Etap 4 Składniki na sos należy dokładnie wymieszać.