jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Magdalenki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Maślane babeczki z dodatkiem skórki cytrynowej o delikatnie aromatycznym cytrynowym zapachu:)

Magdalenki

Składniki:

Magdalenki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • ½ aromatu cytrynowego
  • 1½ łyżeczki startej skórki cytrynowej świeżej lub suszonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 10 dag masła
  • 1 jajo

 

Sposób przygotowania:

Magdalenki
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.Przygotować dwie miski. Do jednej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i wymieszać. Do drugiej miski wlać mokre składniki, czyli mleko, jajo, przestudzone masło, olejek zapachowy i ubić mikserem. Następnie składniki suche wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać, aby składniki połączyły się. Do papierowych foremek na babeczki wkładać ciasto do ¾ wysokości foremek i piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek.