Majonezowo-śmietanowy sos czosnkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos wyśmienity dla smakoszy czosnku połączonego z imbirem.

Majonezowo-śmietanowy sos czosnkowy

Składniki:

Majonezowo-śmietanowy sos czosnkowy

 

  • 50ml śmietany gęstej lekko kwaśnej (można użyć jogurt naturalny);
  • 100ml majonezu;
  • 2 jaja na twardo;
  • 10-15 ząbków czosnku;
  • po 1 łyżeczce świeżo posiekanych bardzo drobno (!!): bazylii, oregano, melisy, szczypioru, natki pietruszki;
  • 1 łyżka świeżego utartego lub ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu;
  • sól.

Sposób przygotowania:

Majonezowo-śmietanowy sos czosnkowy
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj resztę składników, wlej śmietanę/jogurt, zmiksuj wszystko razem, dodaj majonez, dopraw solą. Wstaw do schłodzenia na ok 2godziny. Podaj do mięs i ryb na zimno, krewetek, tuńczyka. Równie dobrze smakuje do pieczeni na zimno jak i fondue.