Sposób przygotowania:
Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem
Oczyszczoną z nasion dynię ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temp 180 stopni, ostudzić. Widelcem wydrążyć makaron, wymieszać z posiekanym szczypiorem, szczyptą soli i pieprzu. Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, posiekany por, czosnek i pieczarki. Wymieszać z pokrojonym w kostkę mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć połowę makaronu dyniowego, mięso i przykryć pozostałym makaronem. Śmietanę wymieszać z jajkiem, pieprzem i startym żółtym serem, zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temp 190 stopni.