Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekanka z makaronu dyniowego to ciekawe i smaczne danie.

Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem

 

  • 1/2 kg dyni makaronowej
  • 25-30 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1 średni por
  • 10 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do zup w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem
Oczyszczoną z nasion dynię ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temp 180 stopni, ostudzić. Widelcem wydrążyć makaron, wymieszać z posiekanym szczypiorem, szczyptą soli i pieprzu. Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, posiekany por, czosnek i pieczarki. Wymieszać z pokrojonym w kostkę mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć połowę makaronu dyniowego, mięso i przykryć pozostałym makaronem. Śmietanę wymieszać z jajkiem, pieprzem i startym żółtym serem, zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temp 190 stopni.
Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem
Z upieczonej dyni widelcem wydrążyć makaron
Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem
Podsmażony por z pieczarkami wymieszać z mięsem
Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem
Doprawione mięso wyłożyć na warstwę makaronu
Makaron dyniowy zapiekany z mięsem i serem
Wierzch zapiekanki zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i żółtym serem