thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Makaron Tao Tao dynią puree i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orientalny makaron z dyniowym sosem i chrupiącymi płatkami boczku

Makaron Tao Tao dynią puree i boczkiem

Składniki:

Makaron Tao Tao dynią puree i boczkiem

 

  • 400 g pokrojonej w kostkę dyni (o ładnym soczystym kolorze)
  • 150 g makaronu Tao Tao ze słodkich ziemniaków
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao
  • 1 łyżka sosu teryiaki Tao Tao
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • plastry wędzonego boczku
  • sezam biały i sezam czarny
  • natka pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron Tao Tao dynią puree i boczkiem
W małej miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek, kurkumę, kumin i curry dodać do miski z pokrojoną dynią. Wymieszać dokładnie i przełożyć na wyłożoną papierem blachę, piec w temp. 200 stopni ok 20-25 min. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniach (może to być np. tylko makaron ryżowy lub inny np spaghetti). Gotowy makaron odcedzić na sicie i przełożyć na patelnie. Dodać 3 łyżki sosu sojowego i sos teryiaki oraz biały sezam. Podgrzać do odparowania płyn, aż makaron zmieni kolor (2 min.). Upieczoną dynie zmiksować na puree, doprawić solą pieprzem i łyżką sosu sojowego. Ja wymieszałam tylko makaron ze słodkich ziemniaków z sosem i sezamem. Makaron podawać z aromatycznym sosem dyniowym, kleksem kwaśnej śmietany, boczkiem uprażonym na suchej patelni- ilość dowolna. Posypać natką i czarnym sezamem.