belnianka

belnianka

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaron Mamma Mia z kiełbaskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie smaczne, proste i szybkie dla każdej zapracowanej kobiety. Robi się je w 30 min. lub krócej. A ten smak Mamma Mia!

Makaron Mamma Mia z kiełbaskami

Składniki:

Makaron Mamma Mia z kiełbaskami

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500g kiełbaski wędzonej pokrojonej w plasterki
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 500g makaronu Mamma Mia pióra
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklana startego twardego żółtego sera
  • bazylia

 

Sposób przygotowania:

Makaron Mamma Mia z kiełbaskami
1. Oliwę z oliwek wlać na patelnię i podgrzać na średnim płomieniu palnika. Kiełbaskę wsypać na patelnię i podsmażyć na lekko brązowy kolor (kilka kiełbasek po usmażeniu wyjąć, posłużą jako dekoracja zapiekanki). Dodać do kiełbaski cebulę i podsmażyć ją na rumiany kolor, tj około 5 minut. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i smażyć jeszcze około 1 minuty. 2. Dodać bulion, pomidory, śmietanę, makaron, sól i pieprz i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć patelnię i zmniejszyć ogień na średni płomień palnika i gotować, aż makaron będzie miękki, czyli około 10-15 minut. 3. Zdjąć patelnię z ognia i wymieszać z 1/2 szklanki sera. Resztą sera posypać makaron. Podpiec, aż ser się rozpuści i uzyska złoty kolor. 4. Udekorować odłożonymi kiełbaskami i bazylią.

Tagi:

makaron sery ser