Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron muszelki nadziewany kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muszelki można nadziewać innym farszem.

Makaron muszelki nadziewany kapustą

Składniki:

Makaron muszelki nadziewany kapustą

 

  • 1/2 kg makaronu muszelki
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2-3 grzyby suszone
  • 8-10 dag wędzonego boczku
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 angielskie ziela
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki szczypioru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron muszelki nadziewany kapustą
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Grzybki zamoczyć na 1-2 godziny, następnie ugotować. Kapustę włożyć do garnka, dodać listek laurowy, angielskie ziele, wodę w której gotowały się grzyby i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę boczek, usmażyć. Następnie wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone grzyby i drobno posiekaną kapustę, przyprawić do smaku i razem podsmażyć. Ugotowane muszelki napełniać farszem, podgrzać w piekarniku, posypać zielonym szczypiorem.