agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Makaron nadziewany na grzybowym sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wykonanie tego dania zajmuje chwilkę ale swoim smakiem wynagradza każdą minutę czekania :)

Makaron nadziewany na grzybowym sosie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron nadziewany na grzybowym sosie.

 

Sposób przygotowania:

Makaron nadziewany na grzybowym sosie.
* Do sosu użyłam 1/2 kg grzybów mieszanych , mrożonych.W paczce znajdowały się pieczarki, podgrzybki, prawdziwki, kurki , grzyby chińskie i shitake. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotować ciut mniej niż al dente. Ja gotowałam 5 minut. Następnie odcedzić i delikatnie przelać zimną wodą. Rozgrzać patelnie, przełożyć mięso , dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek szczyptę soli i pieprzu (później można dodać więcej) Całość wymieszać i podsmażyć. Mięsem nadziewać makaron. SOS: W rondlu roztopić masło, dodać mrożone grzyby i gotować na większym ogniu ok 3 minut. Następnie ogień zmniejszyć, dodać sól i pieprz oraz śmietanę. Dusić ok 8-10 minut. Sos grzybowy przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać( zostawić odrobinę rzadkiego do polania makaronu z wierzchu). Ułożyć na nich nadziany makaron i polać resztą sosu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Smacznego:)
Makaron nadziewany na grzybowym sosie.
makaron gotować ok 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju
Makaron nadziewany na grzybowym sosie.
mięso mielone podsmażyć z dodatkiem przecieru pomidorowego
Makaron nadziewany na grzybowym sosie.
przygotować sos i przełożyć go do naczyń w których będziemy zapiekac
Makaron nadziewany na grzybowym sosie.
nadziany mięsem makaron układac na sosie i polać pozostałym z wierzchu