Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Makaron osiem smaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny makaron po Chińsku

Makaron osiem smaków

Składniki:

Makaron osiem smaków

 

  • 120 g pora
  • 100 g pędów bambusa (paseczki z puszki)
  • 250 g szparagów thai
  • 300 g chudej wieprzowiny
  • 2 czerwone strączki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limeta
  • 2 łyżki mąki z tapioki (w zastępstwie można urzyć skrobię spożywczą)
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 160 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 100 g krewetek (obgotowanych)

Sposób przygotowania:

Makaron osiem smaków
1.Paseczki mięsa wymieszać z mąką z tapioki i pozostawić w misce 2.Makaron jajeczny zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut, aż zmięknie 3.Jajko roztrzepać. 1 łyżkę oleju rozgrzać na patelni a małym lub średnim ogniu 4.Masę jajeczną wlać na patelnię i potrząsając patelnią rozprowadzić równomiernie 5.Smażyć omlet ok. 2 minuty, przewrucić na drugą stronę. Zdjąć z patelni i zrolować 6.Makaron odcedzić, osączyć. 2 łyżki oleju rozgrzać a silnym ogniu7.Szybko na chrupiące obsmażyć na patelni paseczki mięsa i przełożyć do miski 8.Na patelni lub woku rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę oleju sezamowego9.Na oleju podsmażyć szparag ok 3 minut, mieszając 10. Dodać por, czosnek, chili i 1 łyżkę sosu sojowego. Dusić razem 3 minuty. 11. Dołożyć krewetki, mięso, kiełki, makaron, sok z limety i sos sojowy. Wymieszać 12. Dołożyć pokrojony na cienkie krążki omlet i wymieszać Danie Gotowe SMACZNEGO :)