Makaron penne pełne ziarno z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotujemy makaron al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu makaronu Lubella Pełne ziarno Pokrojone grzyby odparowu

Makaron penne  pełne ziarno z grzybami

Składniki:

Makaron penne pełne ziarno z grzybami

 

  • 400 g makaronu pełnoziarnistego Penne
  • 200 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron penne pełne ziarno z grzybami
Gotujemy makaron al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu makaronu Lubella Pełne ziarno



Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.



Osobno podsmażamy szynkę, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.



Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem. Wykładamy na podgrzany półmisek.

Tagi:

makaron szynka