Sposób przygotowania:
Makaron penne z tuńczykiem w oleju
Na poczatku według przepisu podanego na opakowaniu gotujemy makaron penne.
Potem wykonujemy sos:
Na początek płuczemy oliwki wodą i rozkrajmy je na pół. Paprykę kroimy w drobniutką kostkę.
Potrzebna nam będzie duża i głęboka patelnia.
Wlewamy na nią oliwę z oliwek, ok.20 ml. Gdy oliwa się rozgrzeje wrzucamy drobno pokrojony czosnek.
Po minucie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, kapary i oliwki. Czekamy chwilę i wlewamy wino. Po ok. 2 minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Gdy sos jest za gęsty można dodać odrobinę więcej wina lub troszkę przegotowanej wody.
Do smaku przyprawiamy solą i przyprawą do dań włoskich. Dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Zostawiamy na dużym ogniu bez przykrycia.
Na koniec ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy na patelnię z sosem. Calosc delikatnie mieszamy.
Smacznego.
Potem wykonujemy sos:
Na początek płuczemy oliwki wodą i rozkrajmy je na pół. Paprykę kroimy w drobniutką kostkę.
Potrzebna nam będzie duża i głęboka patelnia.
Wlewamy na nią oliwę z oliwek, ok.20 ml. Gdy oliwa się rozgrzeje wrzucamy drobno pokrojony czosnek.
Po minucie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, kapary i oliwki. Czekamy chwilę i wlewamy wino. Po ok. 2 minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Gdy sos jest za gęsty można dodać odrobinę więcej wina lub troszkę przegotowanej wody.
Do smaku przyprawiamy solą i przyprawą do dań włoskich. Dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Zostawiamy na dużym ogniu bez przykrycia.
Na koniec ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy na patelnię z sosem. Calosc delikatnie mieszamy.
Smacznego.