ciekawskab

ciekawskab

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Makaron penne z tuńczykiem w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie dla ludzi kochajacych makaron penne.

Makaron penne z tuńczykiem w oleju

Składniki:

Makaron penne z tuńczykiem w oleju

 

  • 450g makaron penne,
  • 1 niewielka puszka tuńczyka w oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 czarnych oliwek bez pestek,
  • 3 łyżki kapary z zalewy,
  • 2 pomidory,
  • 70ml białego wina,
  • oliwa z oliwek,
  • polowka papryki czerwonej,
  • natka piertuszki,
  • przyprawa do dań włoskich
  • sol do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron penne z tuńczykiem w oleju
Na poczatku według przepisu podanego na opakowaniu gotujemy makaron penne.
Potem wykonujemy sos:
Na początek płuczemy oliwki wodą i rozkrajmy je na pół. Paprykę kroimy w drobniutką kostkę.
Potrzebna nam będzie duża i głęboka patelnia.
Wlewamy na nią oliwę z oliwek, ok.20 ml. Gdy oliwa się rozgrzeje wrzucamy drobno pokrojony czosnek.
Po minucie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, kapary i oliwki. Czekamy chwilę i wlewamy wino. Po ok. 2 minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Gdy sos jest za gęsty można dodać odrobinę więcej wina lub troszkę przegotowanej wody.
Do smaku przyprawiamy solą i przyprawą do dań włoskich. Dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Zostawiamy na dużym ogniu bez przykrycia.
Na koniec ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy na patelnię z sosem. Calosc delikatnie mieszamy.
Smacznego.