Sposób przygotowania:
Makaron rurki z warzywami z patelni
Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę obrać/oskrobać i ugotować w osolonej (ew. lekko posłodzonej) wodzie. Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oliwie z oliwek. Papryki przekroić w poprzek, następnie pociąć w paski i dodać do cebuli. Podsmażać pod przykryciem. W międzyczasie z fasoli szparagowej zielonej i żółtej odciąć końcówki, przekroić fasole na połówki i gotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez ok. 10-12 minut. Gdy marchewka będzie już miękka, należy ją trochę ostudzić i przeciąć kilka razy wzdłuż, uzyskując paski. Tak pokrojoną dodać do cebuli z paprykami. Po ugotowaniu fasoli także dodać ją do reszty warzyw na patelni. Pod koniec smażenia warzyw posolić je, popieprzyć, posypać lubczykiem, papryką w proszku, bazylią i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać. W czasie, gdy warzywa będą przechodzić smakami, ugotować makaron al dente, dodając ok. 2 łyżek oliwy z oliwek i szczyptę curry. Gdy wszystko będzie już miękkie, połączyć warzywa z makaronem, dodać 2 czubate łyżeczki serka kremowego, wymieszać, doprawić ponownie solą i pieprzem. Smacznego.