Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Makaron ryżowy z bakłażanem i kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i lekkie połączenie warzyw z makaronem, polecam :)

Makaron ryżowy z bakłażanem i kiełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron ryżowy z bakłażanem i kiełkami

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy z bakłażanem i kiełkami
Bakłażana dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy w plastry. Plastry układamy na talerzu i solimy, odstawiamy na 10 – 15 minut by puściły soki. Po tym czasie bakłażana dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go w większą kostkę. Czosnek kroimy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy bakłażana oraz jedna papryczkę chili pokrojoną w kostkę (usuwamy gniazda nasienne) i dusimy pod przykryciem około 10 minut (Bakłażan lubi chłonąć olej więc trzeba uważać, żeby mu go nie zabrakło). Na oleju sezamowym na wolnym ogniu podsmażamy chwilkę (około 5 minut.) kiełki i paprykę pokrojoną w kostkę wielkości kostki bakłażana. Kolejno do kiełek i papryki dodajemy bakłażana i imbir pokrojony w drobną kostkę. Naszą warzywną mieszankę dusimy chwilkę na wolnym ogniu pod przykryciem. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie opisem na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie zdejmujemy je z ognia i dodajemy do nich makaron. Całość dokładnie mieszamy.
Makaron ryżowy z bakłażanem i kiełkami
Bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu.
Makaron ryżowy z bakłażanem i kiełkami
Paprykę pokrojoną w kostkę dusimy i dodajemy kiełki.
Makaron ryżowy z bakłażanem i kiełkami
Do papryki dodajemy bakłażana i wszystko smażymy jeszcze chwilkę.
Makaron ryżowy z bakłażanem i kiełkami
Dodajemy główny składnik - makaron - mieszamy/