Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Makaron spaghetti z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybki, prosty i niesamowicie smakowity makaron z marchwią i brokułem doprawiony czosnkiem, papryczką chili i sezamem zachwyci niejedno podniebienie. Jedna porcja makaronu to około 310kcal, 11.5g białka, 53g węglowodanów i 6g tłuszczy.

Makaron spaghetti z warzywami

Składniki:

Makaron spaghetti z warzywami

 

  • 300g makaronu spaghetti
  • 150g marchwi
  • 150g brokuła
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła kokosowego
  • Garść sezamu
  • 4łyżki sosu sojowego ciemnego

Sposób przygotowania:

Makaron spaghetti z warzywami

KROK 1

Marchew obrać i pokroić w słupki. Brokuła podzielić na różyczki. Makaron spaghetti złamać na 3 część i ugotować według zaleceń. Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać.

KROK 2

Makaron spaghetti z warzywami
Czosnek z chili smażę na dużym ogniu około minuty.

W mocno rozgrzanym woku rozpuścić masło kokosowe i usmażyć chili z czosnkiem.

KROK 3

Makaron spaghetti z warzywami
Piękne kolory na woku zachęcają do jedzenia.

Do czosnku z chili dodać marchew i smażyć 2minuty. Po tym czasie dorzucić brokuła i smażyć kolejne 2minuty. Na osobnej patelni uprażyć sezam.

KROK 4

Makaron spaghetti z warzywami
Makaron powinien być dobrze odcedzony, żeby danie nie zaczęło się gotować.

Do warzyw dodać ugotowany makaron i całość smażyć koło minuty.

KROK 5

Makaron spaghetti z warzywami
Tylko część sezamu powinna być mocno uprażona!

Sezam dodać do makaronu z warzywami i dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym i ewentualnie solą.

KROK 6

Makaron spaghetti z warzywami
Gotowe danie :)

Makaron podawać na ciepło. Smacznego :)


Tagi:

dania makarony