cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron świderki i pesto z rukoli.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne pesto z rukoli w połączeniu z makaronem to szybkie i aromatyczne danie.

Makaron świderki i pesto z rukoli. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron świderki i pesto z rukoli.

 

  • 320 g makaronu świderki
  • 50-80 g rukoli
  • 50 g orzeszków piniowych/użyłam migdały/
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego sera parmezan
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra vergine

Sposób przygotowania:

Makaron świderki i pesto z rukoli.
Pesto: rukolę umyć,osuszyć,w miarę możliwości odciąć końcówki.W melakserze zmiksować razem orzeszki/migdały/3-4 łyżki oliwy z oliwek i czosnek.Następnie dodać rukolę i miksując dodać resztę oliwy do uzyskania kremowej konsystencji.Na samym końcu dodać ser. . Pesto odstawić do schłodzenia.Aby zachować soczystą zieleń sosu należy miksować go krótko,w schłodzonym/w miarę możliwości/ pojemniku. Makaron ugotować w/g zaleceń producenta,przecedzić i połączyć z zimnym pesto/ilość wg uznania i naszego gustu/ Sos można rozrzedzić odrobiną wody z gotującego sie makaronu lub połączyć z ulubionym kremowym serkiem.Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Makaron świderki i pesto z rukoli.
Pest ma intensywny zielony kolor,lekko orzechowy i gorzkawy smak.
Makaron świderki i pesto z rukoli.
Zamiast tradycyjnych orzeszków piniowych do pesto dodałam migdały.