Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Makaron w pikantnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę...

Makaron w pikantnym sosie

Składniki:

Makaron w pikantnym sosie

 

  • 40 dag grubego makaronu
  • puszka (850 ml) pomidorów w zalewie
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • 10 dag tartego żółtego sera (goudy lub parmezanu)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron w pikantnym sosie
Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Obrać marchew, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać na głębokiej patelni 2 łyżki oleju, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić plasterki marchwi, dodać pomidory wraz z zalewą. Przykryć, gotować na średnim ogniu około 20 min. Gotować makaron 10-12 minut w osolonej wodzie. Rozmiksować sos pomidorowy, a następnie przetrzeć  przez gęste sitko do drugiego naczynia. Jeszcze raz podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Osączyć na sitku makaron, rozłożyć na talerze. Polać sosem, posypać serem. Podawać zaraz po przygotowaniu. Ozdobić bazylią lub natką.