Makaron w sosie słodko-kwaśnym wg ejla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny pomysł na obiad - u mnie w domu często gości.

Makaron w sosie słodko-kwaśnym wg ejla

Składniki:

Makaron w sosie słodko-kwaśnym wg ejla

 

  • 200 g makaronu Penne (rurki)
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • słoiczek sosu słodko-kwaśnego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • mleko - gdyby sos był za gęsty
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie słodko-kwaśnym wg ejla
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Pieczarki umyć, obrać, pokroić i usmażyć ze szczyptą soli. Cebulkę obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz wraz z mięsem mielonym. W trakcie smażenia mięso porozrywać drewnianą łyżką na małe kawałeczki. Do usmażonego mięsa dodać wcześniej przyrządzone pieczarki. Do całości dodać sos słodko-kwaśny, kukurydzę i 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wszystko połączyć i przyprawić. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać troszkę mleka. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Makaron ułożyć na talerzu i polać gotowym sosem.