monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Makaron w sosie śmietanowo – pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki sposób na obiad: Makaron penne w sosie śmietanowo - pomidorowym z dodatkiem pieczarek.

Makaron w sosie śmietanowo – pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie śmietanowo – pomidorowym

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie śmietanowo – pomidorowym
Umyte pieczarki należy przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Pokrojone pieczarki przekładamy na patelnię, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy. Kiedy woda częściowo odparuje dodajemy pół łyżeczki Vegety, szczyptę kurkumy i ostrej papryki. Dusimy do momentu aż wyparuje cała woda i na końcu dodajemy oregano. Gotowe pieczarki przekładamy do miseczki.
Na patelnie wysypujemy z puszki pomidory i wyciskamy do nich przez praskę 3 ząbki czosnku. Przez ok. 5-7 minut. gotujemy pomidory z czosnkiem na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy do tego podduszone wcześniej pieczarki, mieszamy wszystko i pozostawiamy jeszcze na ogniu przez min. 5 minut.
Makaron gotujemy w garnku z posoloną wodą przez 10 minut.
Śmietanę (200g) należy połączyć z wodą (250ml), dodać sos „pomysł na..” i wszystko dokładnie wymieszać. Sos należy podgrzać w garnku, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, to dodajemy go do pomidorów i pieczarek, wszystko mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty. Ugotowany makaron przekładamy do miski i zalewamy sosem śmietanowo – pomidorowym z dodatkiem pieczarek i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerze.
Makaron w sosie śmietanowo – pomidorowym
Drobno pokrojone pieczarki dusimy na patelni z przyprawami.
Makaron w sosie śmietanowo – pomidorowym
Do pokrojonych pomidorów z puszki dodajemy trzy ząbki czosnku.
Makaron w sosie śmietanowo – pomidorowym
Sos śmietanowy należy wymieszać ze śmietaną i z wodą.
Makaron w sosie śmietanowo – pomidorowym
Makaron penne gotujemy al dente przez 9-10 minut w garnku z posoloną wodą.