InesS

InesS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Makaron w sosie śmietanowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie danie w sosie śmietanowo-serowym.

Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Składniki:

Makaron w sosie śmietanowo-serowym

 

  • opakowanie makaronu gniazda lub makaronu spaghetti
  • szklanka śmietany (18%-22%)
  • cebula
  • kawałek wędzonego boczku
  • żółty ser
  • kilka liści szałwii lub mięty
  • 3 tyżki oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie śmietanowo-serowym
Drobno posiekaj cebulę i czosnek, boczek pokrój w cienkie paski. Na głębokiej patelni rozgrzej olej/oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i boczek i podsmaż na złoty kolor. Wlej śmietanę, wymieszaj, dorzuć zioła, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie krótko zagotuj. Ugotuj makaron (al dente), osącz go i wrzuć do ciepłego sosu, posyp startym serem i wymieszaj.

Tagi:

makaron sery ser