Sposób przygotowania:
Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym
Orzechy prażę na suchej (bez tłuszczu) patelni. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i smażę na złocisty kolor na niewielkiej ilości oliwy. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem przekładam do miseczki. Na tę samą patelnię wykładam zamrożony szpinak, dodaję masło i duszę na niewielkim ogniu. Do uduszonego szpinaku dodaję wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek i wlewam śmietankę. Doprowadzam całość do wrzenia i gotuję wszystko do zgęstnienia. Wtedy doprawiam do smaku przyprawami, wsypuję starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Odcedzony makaron dodaję do szpinaku, mieszam i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wykładam porcje makaronu z sosem na talerze, posypuję uprażonymi orzechami i startym parmezanem. Od razu podaję.