mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Potrawa bardzo nam smakowała, jest aromatyczna, lekkostrawna, z pysznie chrupiącymi orzeszkami.

 Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym
Orzechy prażę na suchej (bez tłuszczu) patelni. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i smażę na złocisty kolor na niewielkiej ilości oliwy. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem przekładam do miseczki. Na tę samą patelnię wykładam zamrożony szpinak, dodaję masło i duszę na niewielkim ogniu. Do uduszonego szpinaku dodaję wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek i wlewam śmietankę. Doprowadzam całość do wrzenia i gotuję wszystko do zgęstnienia. Wtedy doprawiam do smaku przyprawami, wsypuję starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Odcedzony makaron dodaję do szpinaku, mieszam i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wykładam porcje makaronu z sosem na talerze, posypuję uprażonymi orzechami i startym parmezanem. Od razu podaję.
 Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym
W rondlu lub na patelni posmażam czosnek i cebulkę
 Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym
Do rondla wkładam zamrożony szpinak i dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem
 Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym
Makaron gotuję al dente, odcedzam i odkładam
 Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym
Masę szpiankowo-śmietanową gotuję do zgęstnienia