Sposób przygotowania:
Pappardelle z ostrym sosem dyniowym i szpinakiem
Paprykę umyć, osuszyć, włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i opiekać ok. 10 minut. Zdjąć skórkę, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać dynię, paprykę i dusić ok. 15 minut, dodać rozgnieciony czosnek. Sos zmiksować na grudkowate puree, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kolendrę, chili i natkę pietruszki, na końcu dodać śmietanę. Przygotować szpinak. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać szpinak i smażyć kilka minut pod przykryciem. Dodać rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny, przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem, wymieszać ze śmietaną i zdjąć z ognia. Ugotowany al dente makaron włożyć do naczynia z sosem dyniowym, chwilę podgrzewać, gdyby był zbyt gęsty, wlać kilka łyżek gorącej wody. Wyłożyć do wygrzanej wazy, na wierzch wyłożyć masę szpinakową, posypać skórką z cytryny i serem