Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jak najbardziej udany eksperyment kulinarny. Danie szybkie w przygotowaniu. Ładnie prezentuje się na talerzu. Gorąco polecam!

Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem

Składniki:

Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem

 

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • płaska łyżka oregano
  • tłuszcz do smażenia
  • 50 dag makaronu

Sposób przygotowania:

Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem
Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy dynię, Przez 10 minut podsmażamy. Przekładamy do garnka.

Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy. Dokładamy mięso mielone. Solimy, pieprzymy. Doprawiamy słodką papryką. Smażymy aż straci kolor surowizny.

Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy do mielonego i dusimy jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.

Do dyni dodajemy mięso z pomidorami. Dokładamy szpinak. Wlewamy szklankę bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy, pieprzymy do smaku. Doprawiamy jeszcze słodką papryką i oregano. Gotujemy ok. 5 minut.

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy sosem.

Tagi:

dynia szpinak