wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Makaron z grzybowym sosem i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie danie z makaronem, aromatycznymi grzybami i zdrowym szpinakiem

Makaron z grzybowym sosem i szpinakiem

Składniki:

Makaron z grzybowym sosem i szpinakiem

 

  • Porcja dla 4-5 osób

 

 

  • makaron:
  • 400 gr makaronu ( najlepiej kokardki lub wstążki)
  • dwie garście szpinaku
  • dwie łyżki masła
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron z grzybowym sosem i szpinakiem
Grzyby kroimy w plasterki, cebulę i czosnek w kosteczkę. Na maśle podsmażamy cebulę, jak zacznie się rumienić dodajemy czosnek, krótko smażymy i dodajemy grzyby. Podkręcamy ogień, żeby grzyby się podrumieniły i zalewamy następnie winem. Czekamy aż wino doparuje, dolewamy śmietanę i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. W międzyczasie gotujemy makaron, oddzecamy i zostawiamy w garnku. Dodajemy masło i szpinak, mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut żeby szpinak zmiękkł. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cytrynę. Grzyby układamy na makaronie ze szpinakiem ( nie mieszamy)