msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Makaron z sosem z maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do potrawy można użyć świeżych maślaków.Ja obgotowałam,bo nie byłam w stanie ich przerobić na bieżąco ze względu na ilość.

Makaron z sosem z maślaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z sosem z maślaków

 

  • ok.0,5 litrowy pojemnik odgotowanych maślaków
  • 1 duża cebula
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 30 ml białego,wytrawnego wina
  • świeżo zmielony zielony pieprz do smaku
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 4 dag masła 82%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 25 dag makaronu (mój był podobny do łazanek)
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem z maślaków
Wstawiłam osoloną wodę na makaron. Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam pokrojoną w grubą kostkę cebulę.Zeszkliłam.Dołożyłam umyte,osuszone i pokrojone w kostkę mięso z piersi z kurczaka i smażyłam,aż mięso było obsmażone i białe. W międzyczasie gotowałam makaron. Do mięska i cebuli włożyłam obgotowane maślaki i smażyłam razem ok.10-15 minut dodając w trakcie świeżo zmielony zielony pieprz,rozmaryn,wino wytrawne i sos sojowy. Na koniec na patelnię włożyłam śmietanę i podgrzewałam oraz doprawiałam do smaku solą morską. Na patelnię włożyłam odcedzony makaron i razem całość podgrzewałam mieszając.Nałożyłam danie na talerze i posypałam świeżą natką pietruszki. Przyznam,że bardzo nam smakowało.
Makaron z sosem z maślaków
Zeszklić na maśle cebulę,dołożyć mięso z kurczaka.
Makaron z sosem z maślaków
Do mięska i cebuli dodać maślaki,doprawić.
Makaron z sosem z maślaków
Do grzybów dodać śmietanę i podgrzewać mieszając.
Makaron z sosem z maślaków
Do gotowego sosu dołożyć ugotowany makaron i podgrzać razem.