Sposób przygotowania:
Makaron z zielonym sosem brokułowym
Potrzebujemy 3 garków. W jednym wstawiamy makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. W drugim brokuły podzieone na różyczki gotujemy w osolonej wodzie. W trzecim przygotujemy sos: rozpuszczamy na małym płomieniu masło, dodaejmy do niego mąki i rozprowadzamy, chwilę mieszamy, zalewamy mlekiem, dodajemy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Cay czas mieszamy aż zgęstnieje. Zestawiamy. Ugotowane brokuły odcedzamy, kilka różyczek zostawiamy, resztę miksujemy ręcznym blenderem na prawie papkę, mogą zostać też kawałeczki warzyw. Mieszamy z sosem beszamelowym aż się połączą, dodajemy zioła. Cukinię i kawałeczki brokuła smażymy na łyżce oliwy z odrobiną soli. Odcedzamy makaron zostawiając odrobinkę wody, dodajemy do niego sos i warzywa. Gotowe.
Ela Dz
zufikowo