Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Makaron ze szpinakiem, cukinią i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i smaczne danie, które przygotujemy w mniej niż pół godziny. Smak szpinaku bardzo dobrze komponuje się z serkiem marcarpone.

Makaron ze szpinakiem, cukinią i mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron ze szpinakiem, cukinią i mascarpone

 

  • makaron grube rurki 200 gram
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1-2 ząbki
  • cukinia 1 szt
  • seler naciowy 2 łodygi
  • szpinak świeży 100 gram
  • serek mascarpone 125 gram
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem, cukinią i mascarpone
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucamy czosnek.

Dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki oraz seler naciowy pokrojony na plasterki. Dusimy kilka minut, aż cukinia zmięknie.

Dodajemy oczyszczony i pokrojony szpinak. Dusimy przez 1 minutę. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, przyprawiamy pieprzem oraz solą i trzymamy na patelni jeszcze 1-2 minuty.
Makaron ze szpinakiem, cukinią i mascarpone
Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucamy czosnek.
Makaron ze szpinakiem, cukinią i mascarpone
Dodajemy oczyszczony i pokrojony szpinak. Dusimy przez minutę.
Makaron ze szpinakiem, cukinią i mascarpone
Dodajemy do szpinaku serek mascarpone, mieszamy.
Makaron ze szpinakiem, cukinią i mascarpone
Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, przyprawiamy pieprzem oraz solą i trzymamy na patelni jeszcze 1-2 minuty.