Sposób przygotowania:
Makaronowa sałatka z fetą i pieczonym kurczakiem
Makaron ugotować na al dente. Opłukane i osuszone piersi z kurczaka skropić odrobiną oleju oraz natrzeć przyprawami (szczyptą soli i pieprzu, odrobiną ziół prowansalskich i curry oraz sporą dawką słodkiej, mielonej papryki i granulowanego czosnku). Piersi z dodatkiem oleju i przypraw umieścić w żaroodpornym naczyniu. Piec drobiowe mięso w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Upieczone i przestudzone piersi pokroić na mniejsze kawałki i dodać je do ugotowanego wcześniej makaronu. Ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w miarę drobno posiekać i dodać wszystkie warzywa do miski z makaronem i kurczakiem. Fetę pokroić w kostkę i dodać do reszty. Wszystkie umieszczone w misce składniki oprószyć sporą dawką koperku i do całości dodać majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze szczyptą pieprzu, bo soli raczej już nie będzie trzeba, bo feta zapewnia odpowiednią słoność sałatki, a kurczak właściwie doprawiony też wzbogaca jej smak.