Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kolorowym makaronem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. odcedzić go. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, pieprz i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju, cały czas mieszając. W dużym naczyniu do zapiekania rozłożyć połowę makaronu, na to wyłożyć połowę usmażonego mięsa. 15 dkg sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie wymieszać ze śmietaną, majonezem i odrobiną soli. Połową sosu polać mięso. Wyłożyć resztę makaronu, resztę mięsa, polać resztą sosu. Na wierzchu rozłożyć usmażone pieczarki i resztę startego na tarce o dużych oczkach sera. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.