Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaronowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapiekanka z makaronu z podsmażonymi na oleju kuleczkami z mielonej wieprzowiny i tartym żółtym serem...

Makaronowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami

 

  • ok. 25 dkg dowolnego makaronu
  • sól do smaku
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 30 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami
Makaron (ja użyłam makaronu nitki) ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Do mięsa dodać przyprawę do spaghetti, czosnek granulowany, oregano i sól. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować małe okrągłe pulpeciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Usmażyć na rumiano z każdej strony. Do mięsa dodać makaron, wymieszać. Smażyć razem ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Makaron z mięsnymi kuleczkami wysypać do naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w kostkę, rozsypać na makaronie z mięsem. Jajka rozbełtać. Dodać do nich śmietanę, koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Wylać na makaron z mięsem i cebulą. Bazylię posiekać, rozsypać na cebuli. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na zapiekance. Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Makaronowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami
Uformowane z mięsnej masy kuleczki podsmażane na oleju.
Makaronowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami
Ugotowany makaron dodany do zrumienionych mięsnych kuleczek.
Makaronowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami
Pokrojona w kostkę cebula rozsypana na makaronie z mięsnymi kuleczkami.
Makaronowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami
Rozbełtane jajka z dodatkiem śmietany koncentratu pomidorowego i przypraw.