aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Makaronowa zapiekanka z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zapiekanka dla całej rodziny

Makaronowa zapiekanka z ogórkiem

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z ogórkiem

 

  • 2 długie laski cienkiej kiełbasy
  • 1/2 paczki makaronu wstążki
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 20 dkg sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżek keczupu
  • oliwa
  • sól,pieprz
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z ogórkiem
Makaron ugotować wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Ogórki pokroić nożem w kosteczkę. Cebulę pokroić w piórka, natomiast pora w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kiełbasę i cebulę, krótko podsmażyć też pora. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W kubeczku wymieszać majonez z keczupem, doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W miseczce wymieszać makaron razem z kiełbasą, cebulą, porem i ogórkami. Formę żaroodporną natłuścić oliwą i posypać bułką. Wyłożyć na formę masę z makaronem, polać sosem, posypać serem. Zapiekać około 1/2 godziny w temp. 170 stopni.