Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna zapiekanka :)

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami

 

  • Makaron z maki pelnego przemialu ok. 250 g
  • 300g pieczarek i tluszcz do ich smazenia
  • lyzka masla
  • lyzka maki
  • szklanka mleka i pol szklanki smietany
  • Ser zolty potarty
  • kilka plastrow szynki gotowanej
  • Creme fraiche
  • Przyprawy, sol i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z pieczarkami
Makaron ugotowac w osolnej wodzie, ale tak aby nie byl jeszcze calkiem miekki. Osaczyc. Z masla i maki zrobic jasna zasmazke, dodac do niej mleko i smietane. Posolic i popieprzyc. Pieczarki oczyscic, pokroic w cwiartki i usmazyc. Po usmazeniu popieprzyc i posolic. Dodac do sosu jaki powstal z zasmazki i mleka. Makaron wymieszac z sosem z grzybami. Przelozyc do naczynia na zapiekanke. Z szynki uformowac rozki, poukladac je na makaronie. Do kazdego rozka dac po troche creme fraiche. Calosc posypac serem i zapiec ok. 20 minut. Podawac z zielona salata :) Smacznego!