makaronowe slimaki z miesem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto podobne jak na makaron ,przyprawione z miesem upieczone i sosem polane.

makaronowe slimaki z miesem

Składniki:

makaronowe slimaki z miesem

 

  • 250 g.maki psz.
  • 150g grysiku
  • 3oleju ,
  • sol.
  • 5jajek .
  • 2duze cebule,
  • 2zabk.czosn,
  • troche zielonej pietrusz.
  • 500 g mielonego wolowego,
  • 2lyzki tartej bulki ,
  • pieprz ipotarty muskat,
  • peczek wloszczyzny ,
  • 1pomidor,
  • 2 lyzki kwas.smiet.
  • 1lyzeczka przecieru pomid.
  • 2lyzki masla. i do dziela

Sposób przygotowania:

makaronowe slimaki z miesem
mieszamy make grysik 3jajka 1lyz.ol.1lyz.soli.7lyzek wody robimy ciasto,i zostawiamy pod przykryciem ok.30 min. Cebule iczosnek pietrusz.drobno kroimy ,dajemy do miesa mielonego razem zbulka tarta i 2jajami i przyprawiamy calosc. Ciasto walkujemy cienko ok.2mm w ksztalcie prostokata calosc pokrywamy masa miesna zostawiajac ok.2cm na brzegach wolne,w celu zawiniecia ich do srodka Nastepnie rolujemy w rolade.Wloszczyzne drobno kroimy i w1 lyzce oleju lekko dusimy 5 min.pomidor kroimy w kostke,razem z 200 ml.wywaru miesnego dusimy dodajemy smietane i przyprawiamy.Nastepnie maslo ireszta oleju podgrzewamy i dajemy przedtem przygotowane ciasto pokrojone w poprzek o grubosci 2-3 cm ,calosc pieczemy ok.5min. z kazdej strony. Gdy upieczone na zloty kolor, polewamy sosem,i do dziela bo warto!!!

Tagi:

ślimaki tarta