zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Makaronowy garnek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

szybkie danie jednogarnkowe z makronem

Makaronowy garnek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowy garnek

 

  • 500 g makaronu świderki
  • 1 cebula
  • 1 kiełbasa toruńska
  • 1/2 pomarańczowej papryki ( użyłam mrożonej, pokrojonej w paseczki )
  • 2 szk blanszowanych kurek
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 6 jajek ( rozmiar M )
  • 1/2 szk kwaśnej śmietany 12%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • czubryca czerwona do smaku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Makaronowy garnek
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie i odcedzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę po obraniu i umyciu w kostkę. Do garnka wlać kilka łyżek oleju, rozgrzać go i wrzucić kiełbasę i cebulę. Podsmażyć a następnie dodać paprykę i kurki oraz koperek i dalej chwilę smażyć dodając odrobinę soli i pieprzu od czasu do czasu mieszając. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą, pieprzem czubrycą i czosnkiem. Makaron wrzucić do garnka z podsmażonymi składnikami i mieszając połączyć ze sobą. Na koniec wlać masę jajeczno śmietanową i mieszać a potem podsmażać do ścięcia się jajek. Gdyby okazało się, że danie jest mało doprawione doprawić i ponownie wymieszać po czym podawać gorące.
Makaronowy garnek
najpierw ugotować makaron all dente i odcedzić
Makaronowy garnek
potem podsmazyć składniki czyli kiełbasę cebulę kurki paprykę i koperek
Makaronowy garnek
jajka rozbełtac ze śmietaną i przyprawami
Makaronowy garnek
dodać makaron i jajka i smażyć do ściecia sie jajek