Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Makaronowy garnek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo szybkie danie. Makaron i pulpety w sosie pomidorowym smakują wyśmienicie:)

Makaronowy garnek

Składniki:

Makaronowy garnek

 

  • 100 g makaronu RIGATONI Tesco
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Tesco
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki mąki + do obtoczenia pulpetów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • garść świeżej bazylii
  • Przyprawy: sól,pieprz,2 łyżki ziół prowansalskich,1 łyżeczka vegety

 

 

Sposób przygotowania:

Makaronowy garnek
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem,bułką tartą,solą i pieprzem. Z masy mięsnej zrobić małe pulpeciki i obtoczyć je w mące. W garnku zagotować wodę z łyżeczkę vegety. Pomidory z puszki i bazylię zmiksować blenderem. Zmiksowane pomidory z bazylią dodać do garnka. Do gotującego się sosu wrzucać pulpety. Dodać koncentrat,sól , pieprz i zioła prowansalskie. W kubku wymieszać mąkę z woda i wlać do sosu i gotować 5 minut. Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzanej patelni,zeszklić cebulkę i podsmażyć pieczarki. Cebulę i pieczarki wrzucić do sosu. Ugotowany makaron wrzucić do sosu i wymieszać ,aby makaron połączył się z sosem..